София започва преговори с ЕИБ по заема за улиците

През тази година стартират ремонтите на булевардите "Цариградско шосе", "Дондуков" , "Опълченска" , "Ботевградско шосе" и "Ген. Владимир Вазов"

от 28.01.2013, Автор: Строителство Градът
[2699 прочитания]
Столичният общински съвет даде мандат за преговори с Европейската инвестиционна банка за теглене на 200 млн. лева за изграждането и ремонта на 22 основни булеварда.
Според заместник-кмета по финансите Дончо Барбалов се очаква кредитното споразумение да бъде подписано през април. Заемът трябва да бъде усвоен до края на 2016 г.
На общинските съветници беше представена и четиригодишната програма за транспортната инфраструктура.

През тази година ще започне строителството на кръстовището на две нива на Лъвов мост с изпълнител ГБС. За два обекта – за бул."Дондуков" и ул."Опълченска", тръжните процедури са в ход.
За "Цариградско шосе", "Ботевградско шосе" и "Ген.Владимир Вазов" търгове предстои да бъдат обявени. Кръстовището на Лъвов мост и петте булеварда са предвидени да започнат през тази година. Останалите са предвидени за 2014 г.

Разширение на 650 метра от ул."Опълченска" за 5.8 млн. лв.
В процедура е разширението на ул. "Опълченска" от бул. "Александър Стамболийски" до бул. "Сливница". Прогнозната стойност на обекта, който е с дължина от 650 метра, е 5.8 млн. лв. без ДДС. Оферти могат да се подават до 16 часа на 4 март. Обектът трябва да бъде готов до края на 2014 г.

Ремонтът на бул."Дондуков" е за 6.66 млн. лв.
В ход е процедурата за избор на изпълнител на ремонта на бул. "Дондуков" от ул. "Кракра" до Младежкия театър. Техническите оферти на кандидатите вече бяха отворени, предстои отваряне на ценовите. Прогнозната стойност на обекта е 6.66 млн. лв. без ДДС. Паветата ще бъдат заменени с асфалт, ще бъде направен ремонт на контактната мрежа. В района на трамвайните спирки ще има перони - те ще са на кръстовищата на бул. "Дондуков" с ул."Раковски" и с бул."Васил Левски".

Ремонтът на 10 км от "Цариградско шосе" за 19 млн. лв.
Предстои да бъде обявен търг за ремонта на бул. "Цариградско шосе" в участъка от "Алея Яворов" до моста над река Искър. Прогнозната стойност на отсечката от 10 км е 19 млн. лв.
Ще бъдат обновени и 5 подлеза, а мостовете ще бъдат рехабилитирани. Трудността идва от организацията на транспорта в периода на ремонт, който следва да приключи през 2014 г.

Ремонт на бул. "Ген. Владимир Вазов"
През тази година ще започне ремонт на булевардите "Владимир Вазов" от моста "Чавдар" до бул."Ботевградско шосе". Проектите са завършени. Предстои търг за изпълнител.

Ремонт на бул. "Ботевградско шосе"
За 2013 г. е предвиден ремонт и на бул. "Ботевградско шосе" в участъка от ул."Летоструй" до околовръстното шосе. Според заместник -кмета по транспорта Любомир Христов при ремонтите на булевардите "Ген Владимир Вазов" и "Ботевградско шосе" ще бъдат рехабилитирани 23 кръстовища и 5 пътни възли.

Община Пловдив ще тегли 14.2 млн. евро заем от ЕБВР за ремонт и разширение на улици
Общинският съвет на Пловдив даде зелена светлина на кмета инж. Иван Тотев да преговаря с Европейската банка за възстановяване и развитие за отпускане на нисколихвен заем в размер на 14.2 млн. евро за съфинансиране на проект за рехабилитация на общински пътища. С неговата реализация ще се обезпечи строителството на транспортно-комуникационни елементи, които имат огромно свързващо значение за избраните вече зони за въздействие в Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на града. Общата стойност на проекта е 17.9 млн. евро без средствата за отчуждителни процедури. Шест основни обекта ще бъдат финансирани със заема: основен ремонт и разширение бул. "Коматевско шосе" от ул. "Ал. Стамболийски" до входа на кв. Коматево; основен ремонт на бул."Руски" от кръстовището на Централна гара до бул. "Шести септември"; реконструкция на бул."Шести септември" от мост "Адата" до бул."Цариградско шосе; транспортен възел на две нива за връзка на бул. "Цар Борис III Обединител" и бул. "Марица-юг"; бул. "Северен" (Северна тангента) от мост "Адата" до бул. "Карловско шосе"; продължение на бул. "Проф. Цв. Лазаров". В случай че при провеждане на тръжните процедури се предложат по-ниски от прогнозните цени, ще се финансират допълнително реконструкция на ул. "Петко Д. Петков" и ул. "Даме Груев".

Над 2 млрд. лева в транспортната инфраструктура за 2013- 2016 г.
Според заместник кмета по транспорта Любомир Христов през следващите четири години ще бъдат използвани 2 млрд. лева за инфраструктурата на столицата. Две трети от средствата са за третия лъч на метрото и неговото разширение. Останалите са предназначени за нови улици, за кръстовища на две нива, както и за ремонт на уличната мрежа. Основното финансиране е по линия на европейските програми. Останалата част са кредити от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и от общинския бюджет. Приемането на транспортната програма за следващите четири години беше отложено, за да могат съветниците да се запознаят по-подробно с над 100 включени инвестиционни проекта за изграждане и рехабилитация на улици.